07.02.2022.Понеділок. 7 клас.

 



Доброго ранку! Ми починаємо.

Тема: Психологічна рівновага і здоров’я.

Уважно переглянте відеоурок.

 https://www.youtube.com/watch?v=QeTQSpYo2wM

Прочитайте поданий матеріал . Виконайте завдання, які  надано .

 Кожного ранку, відкриваючи двері свого будинку, ви стоїте на порозі: по один бік - світ внутрішній: ваш дім, сімя, дитинство. По інший бік - світ зовнішній, великий і незвичайний, а ім'я йому - природа. Спілкуючись з природою ми відчуваємо радість життя, а це і є наше здоров'я. Я рада вітати вас на нашому уроці з основ здоров'я. А зараз подивимось на члені своєї сім'ї, відчуємо позитивну енергію, яка наповнює наше тіло. Посміхнемося. Готові до нових досягнень? Почали!Назвіть своє ім'я та продовжіть фразу «На початку сьогоднішнього уроку я себе почуваю..

Кожен із нас хоче бути здоровим. Так склалося, що найголовнішим є фізичне благополуччя. Іноді так і кажуть: «Головне, щоб нічого не боліло». Але не менш важливою частиною нашого благополуччя є його психологічний бік.  Отже тема нашого уроку «Психологічна рівновага і здоров'я» (  Запис теми уроку в зошиті)

У чому ж проявляється психологічне благополуччя і що таке психологічна рівновага?

Ви вже знаєте, що всі наші почуття є важливими. Та це не означає, що нам однаково, які з них ми переживаємо. Кожному хочеться якнайдовше перебувати у хорошому настрої. Почуватися задоволеним і щасливим краще, ніж пригніченим і нещасним. Душевного комфорту можна досягти лише в гармонії емоційної, інтелектуальної і духовної сфер. Такий стан називають психологічною рівновагою або психологічним благополуччям.

 «Психологічна рівновага - показник психічного здоров'я людини»

Життя кожної людини не таке просте, як здається на перший погляд. Кожен так само стикається із ситуаціями, коли його психо­логічна рівновага порушується. Уникнути таких ситуацій неможли­во, а ось учитися поводитися в них певним чином -— необхідно.

Психологічну рівновагу можуть порушити різні фактори. Наприклад, для багатьох підлітків найважчою й найнеприємнішою є ситуація іспиту. Вони бояться її більше за хворобу! Хоча хвороба —це справді серйозна проблема, а іспит — усього лише невеличкий елемент процесу навчання. Виходить, що реально діє фактор не  дуже значний, але його сприйняття призводить до серйозних психологічних наслідків.       

Факторами, що порушують психологічну рівновагу, можна вважати хвороби, розлучення батьків, смерть близької людини. Це дійсно серйозні фактори, і, щоб їх пережити, людині необхідна психологічна підтримка.

Порушують психологічну рівновагу й проблеми, які виникають під час навчання, і сварки з друзями, і суперечки з батьками і  ситуації, коли підліток не знаходить спільної мови з однолітками, перелік  можна було б продовжувати. Але наше завдання полягає в тому, аби розібратися, як можна підтримувати свою психологічну рівновагу в усіх цих випадках,

Що робити, аби залишатися здоровим, управляти своїми емоціями, зберігати спокій та здоровий глузд?

Існують різні способи підтримки психологічної рівноваги. Людина поступово освоює їх упродовж всього життя.

Ознаки психологічної рівноваги

- Позитивне ставлення до себе

-   Доброзичливе ставлення до інших людей

-    Упевненість у власних силах

-   Уміння розуміти і задовольняти власні потреби

-   Переживати невдачі

-   Керувати стресами

Ознаки психологічного благополуччя.

Позитивні емоції: задоволення, успіх, щастя, радість, розуміння

Упевнена в собі людина, яка вміє спілкуватися, конструктивно розв'язувати конфлікти, контролювати свої почуття та емоції - це урівноважена людина. Якби всі були врівноважені, життя було б радісним і безхмарним. Проте це, виявляється, нелегко. Що може допомогти дотримуватися психологічної рівноваги?

Це звичайні прийоми автотренінгу, самоаналізу, точкового масажу вправи релаксації.

Ну і звичайно однією з ознак психологічної рівноваги є самооцінка людини

Самооцінка - це ставлення людини до самої себе.

Твоє ставлення до самого себе називають самооцінкою. Самооцінка формується під впливом твого досвіду (успіхів і невдач) і залежить від того, як тебе оцінюють інші люди. Розрізняють самооцінку завищену, занижену і адекватну.

Візьми аркуш паперу і розділи його навпіл. Для початку спробуй розібратися, що тебе не влаштовує. Можливо, розмір взуття, який не можеш змінити. А може, це лише слабкі м’язи, які неважко й «підкачати». У лівій частині аркуша запиши те, що змінити не можна, а в правій — те, що тобі під силу змінити.

Усвідом: те, чого не можна змінити, — це ознака твоєї індивідуальності, яка вирізняє тебе з-поміж інших, робить особливим і неповторним. Також пам’ятай: ти унікальний передусім своїм характером, ставленням до людей, розумом, а не лише зовнішнім виглядом.

Якщо не можеш чогось змінити у своєму тілі, подумай, як виграшно «обіграти» це одягом, зачіскою, косметикою. Нині кожен може вдягатись у те, що йому личить, створювати власний образ, підкреслювати свою індивідуальність.

Усвідомивши свою індивідуальність, ти зробиш перший крок до підвищення самооцінки. А далі? Все дуже просто. Високу самооцінку, повагу (навіть до самого себе) треба заслужити:

  • Обговори проблеми, які ти записав у правій частині аркуша, з батьками чи лікарем. Упевнись, що справді їх маєш, і отримай деякі рекомендації.
  • Випробуй себе у спорті, мистецтві, музиці. Розвивай свої здібності. Намагайся досягти успіху в тому, що робиш. Не дозволяй собі «провалитися» через лінощі. Сприймай успіх як належну винагороду за свою працю. Людина, яка не любить себе, схильна применшувати свої досягнення, вважати їх випадковими.
  • Деякі наші слова і вчинки підвищують самоповагу, а деякі - навпаки, знижують її. Наприклад, виконуючи те, що пообіцяв самому собі, ти відчуваєш, що володієш ситуацією. Це підвищує самоповагу. А як порушуєш своє слово — відчуваєш розчарування, і самоповага знижується.
  • Підвищують самооцінку і справи на благо інших. Саме так, не дивуйся. Коли робиш щось для інших, а не для себе, отримуєш несподіваний бонус — чудовий настрій і задоволення собою.

Назвіть приклади маленьких добрих справ, які можуть підвищити самоповагу (застелити ліжко сестри, винести сміття, записати диск для друга, поспілкуватися з самотньою бабусею, поступитися місцем в автобусі...).

Здорова самооцінка — основа психологічного благополуччя.

Для розбудови здорової самооцінки треба усвідомити свою унікальність, розвивати здібності й адекватно ставитися до критики.

Удачі!  У вас все буде добре! Бережіть себе!

 

 

 


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

04.04.2022. Понеділок. Фізика 9 клас

04.04.2022. Понеділок. Алгебра. 7 клас